Kalimera betyr God morgen på gresk, Lær deg det først som sist:)
Parga befinner seg ved nordvestkysten av Hellas. På fastlandet. Der høye grønnkledde åser møter Det joniske hav.
Liker du å utforske nye steder?
Liker du rimelig reise?
Liker du sol, varme og hyggelige mennesker?
Les historien. Sjekk ut om Parga er noe for deg og dine relasjoner.
Vi som bor i Nord-Europa er betatt av sydlandske fiskelandsbyer med murhus, steinbelagte gater og sterke farger. Jeg er intet unntak. Parga er heller intet unntak.
Parga, en liten gresk fiskelandsby.
Se for deg azurblått hav og små fiskebåter som fisker til lokale restauranter. Bugnende kurver med grønnsaker og frukt. Dette skaper gode ferieminner – og gode følelser i alle som ferierer.
Parga er en liten by med litt over to tusen fastboende grekere. De leverer mer turistvennlighet enn fantasien i vårt hode kan produsere. I turistsesongen sies antall mennesker å være dobbelte. Til sammen fire-fem tusen mennesker. Hver dag gjennom sesongen. Små forhold med andre ord. De fleste turister har en ukes opphold. Det blir noen titusen mennesker i løpet av turistsesongen.
Busstur fra flyplassen i Preveza og til Parga.
Vi har reist litt over tre timer fra Gardermoen Flyplass og lander i Preveza. En liten flyplass. Varmen slår i mot oss i det vi går ned flytrappen. Jeans er ikke å foretrekke å ha på deg når det er over tredve grader.
Etter mottak av bagasje setter vi oss i en buss som frakter oss en times reise frem til destinasjonen Parga. Vi er på chartertur for første gang på mange år.
Det er veldig trivelig å få Pargas historie av den unge kvinnelige guiden som i mikrofonen snakker norsk, svensk og dansk.
Det er spredt bebyggelse og vi passerer mange flotte utsiktsposter langs veien som gir oss vidsyn utover Det joniske hav. Selv om det er tørt jordsmonn, så er det utrolig frodig. Olivenlunder så langt øyet kan se. Langs veien er det plantet Citrustrær og Oleander.
Busken Oleander er plantet av trafikkmessige hensyn.
Nydelig blomst som går fra fargespekter lys rosa til sterk rød farge. Det sies at Oleander avgir en sterk lukt som villdyr hater. Resultatet er at dyr går omveier, og de krysser ikke veien på disse steder.
Flere steder, nede ved sjøen ser vi hoteller, hvite strender og små idylliske tettsteder. Hellas er vakkert, i tillegg til den gode varmen halve året. Ut over Det joniske hav ser vi konturene av Korfu i det fjerne. Eller er det kanskje Paxos eller Antipaxos?
Vi ankommer Parga etter en time. Bussen ruller ned en vei i bakkant av byen og kommer ikke ned i selve byen. Gatene er altfor trange, selv til personbiler. En hyggelig bussjåfør gir oss bagasjen og vi spør oss frem til vårt overnattingssted.
Sifakis House. To gule, pene bygningskropper.

Herr Sifakis, en eldre mann, bor i bygget har vi inntrykk av. Vi hilste også på hans kone og en ansatt. Noen euro på senga hver morgen før rengjøring gjør underverker.
Bygningene har en typisk gresk fremtoning. Vi hilser på Herr Sifakis hver dag. Får ikke assosiasjoner til tv-serien ”Hotell i særklasse” med John Cleese. Den likheten slo oss derimot den gang vi bodde på tilsvarende leilighetshotell på Samos.
Leiligheten består av 35 kvadratmeter fordelt på 1 soverom, allrom med kjøkken og et lite bad. En terrasse på hver side av leiligheten er perfekt for vårt reisefølge. Heldigvis opplever vi skygge på begge terrasser på ettermiddagen.
Ut å sjekke terrenget.
Skifter til klær som er tilpasset tredve varmegrader og runder rundt hjørnet og ned gata. To hundre meter og vi ankommer ned i den lille byen. Reklamen slår mot oss gjennom de trange gatene. Alle næringsdrivende har flyttet varer ut i gatene.

Vil du handle? Klær, sko, hatter eller badetøy finnes over alt. Typiske suvenirbutikker leverer alt du kan tenke deg. Mye fint håndverksarbeid som ikke sikkert er produsert i Hellas.
Tilbudene er mange her i Parga.
Reklamen informerer om dagsturer i alle retninger. Til vanns og til lands. De største turene går til Paxos og Antipaxos. Båtturer som varer en times tid med opphold på øyene inntil retur på kvelden. Parga oppleves som et eventyrsted.

Vi har valgt oss Valtos Beach. Dagen før gikk vi til denne stranden. I rolig tempo tok det 25 minutter gjennom flott bebyggelse i åssiden med blide fastboende og nydelig natur.
Valtos Beach, en av fire flotte strender.
Båtturen til badestedet Valtos Beach tar kun 5 minutter. Koster 6 euro pr. person tur/retur. En dorry frakter oss og 15 andre turister gjennom havnebassenget. De pittoreske bygninger på i havna og den lille øya utenfor legges bak oss på vei ut mot havet. Båten går rundt fjellet hvor den gamle borgen troner majestetisk på toppen. Så etter 3 minutter dukker Valtos Beach opp.
En strand som er nær tre kilometer lang. Sørsiden av stranda er like ren som en fjellbekk på Hardangervidda. Grovkornet sand, tilsvarende halve riskorn eller granulat ved solsengene. Vannslipt grus som er fint å gå på når vi går inn og ut av vannet.
Solsenger og parasoller er solid aluminium og stoff. Godt vedlikeholdt. Hver seng koster 4 euro. Parasollen som nesten er obligatorisk koster 2 euro. Ikke dyrt i forhold til mer kostbare opplevelser i andre land. 30-31 grader klarer vi her noen dager.

Utleie av båter og paragliding kan kjøpes om man ønsker litt mer spenning i oppholdet.
Vi er enkle om morgenen på stranda. Forer oss med medbrakt nøtter og kjeks. Toast til lunsj kjøpes i nærmeste utsalg. Det er ikke vanskelig å føle at dagen ved Valtos Beach er perfekt. Ved hjemreise fra Valtos Beach har du ikke sand i håret på hodet eller i rattata. Rett og slett renere før du er hjemme.
Når vi badet ved stranden snakket vi med et ektepar fra Australia. Han var emigrert greker fra Parga. Hennes opprinnelse var Australia. Begge bodde nå «Down under».
De hadde reist i 36 timer for å komme hjem til hans familie i Parga. Vi reiste 3,5 timer for å komme til Parga. Setter tingene litt i perspektiv. Vi er heldige her i Europa. Korte avstander mellom ulike kulturer og folkeslag.
Spennende mat i Parga.
Jeg sitter på restauranten «Zorba» i havnen. Uterestauranten her er som de andre. Innbydende, hyggelig atmosfære. Små trebord og trestoler. Innkastere som respekterer et nei. Det setter jeg stor pris på. På restauranten hører jeg alle nordiske språk, gresk, engelsk og tysk. De andre landene er sikkert tilstede de også.

Som forrett valgte jeg Shrimp Saganaki. Det er scampi i hvitløkssmør. Nydelig presentert med vedlagt grønnsaker.
Som hovedrett foretrekker jeg fiskeretter . Sea Bass er en stor favoritt. All mat i det greske kjøkken smaker nydelig. Tilsatt ferske grønnsaker som har mer dypere smak enn det vi har her hjemme.
Parga havn
Havnebyen har trange små smug. Biler er det ikke plass til. Sykebil så jeg på havnen, så sikkerheten er ivaretatt om noen trenger hjelp.

Har sjelden besøkt et så turistvennlig småby. Restauranter og byens eksteriør er så flott og harmonisk tilpasset til hverandre. Innbydende for turister skal føle seg godt tatt imot i ferietiden. 100 meter fra havna er den lille øya… en vakker øy med brygge og et lite hvitkalket murhus. Om kvelden er dette flombelyst. Et flott syn sett fra havnepromenaden.
Dagene i Parga er toppet da jeg endelig kan lese boken til Oliver Burkeman med tittelen 4000 uker. Det er en bok som anbefales.
Moralen i boka er at du er tilstede i ditt eget liv uansett om du ligger på stranda, reiser, er på jobb eller sammen med andre mennesker. Ukene vi er tildelt går fortere og fortere jo eldre vi blir. Tenk deg en dorull. Når den nærmer seg slutten forsvinner de siste tørk veldig raskt. Boken 4000 uker omtaler jeg i et senere innlegg.
En siste positiv ting. Jeg så kun 1 måke i Parga. Nå reiser jeg hjem til mine måker igjen i Norge. Vacation closed.
Ha en fortreffelig sommer.