Alltid gode bøker fra Malcolm Gladwell.

 

En av mine favoritter er Malcolm Gladwell. Han er en 63 modell, engelsk/canadisk journalist og forfatter som har utgitt en rekke bøker. Den siste boken han har skrevet er ”Å snakke med fremmede”.

 

På en ferietur i Asia satt vi to turister å leste samme bok. Naboen på engelsk og jeg på norsk.

Det var en pussig episode på siste ferietur på øya Ko Lipe. Dette var samme måned som pandemien hindret oss i å reise. Ved siden av meg på stranda satt en annen turist og leste samme boken som meg. Det sier litt om bokens omfang og opplag. Den fremmede turisten og jeg vekslet noen ord og var enige om at boken var god. Samtalen illustrerte bokens tema. Snakke med fremmede.

Min tidligere erfaring med forfatteren.

Har lest tre tidligere bøker av ham og jeg behøvde ikke lese omtalen engang av denne boka før jeg plukket den ned fra utstillingen og gikk til kassa med et smil. Noen forfattere har et visst kvalitetsstempel på seg. Malcolm Gladwell er en av disse.

En tung start, men ble lettere etterhvert.

«Å snakke med fremmede» ble litt utfordrende for meg de første titalls sidene da jeg ikke forstod budskapet til Gladwell. Jeg gjorde notater, leste notater og leste videre i boken igjen med vilje av stål. Etter en tid løsnet det og jeg forstod hans budskap.

Gladwell beskriver på en elegant måte hvordan situasjoner oppstår og utvikler seg mellom mennesker fordi de ikke bryr seg om å undersøke underliggende årsaker til at mennesker ikke har samme oppfatning som de selv. Vi er forutinntatte og har gjort oss opp en mening før vi vet bakgrunnen. Mennesker snakker ikke til hverandre. Vi snakker om hverandre.

En annen profilert forfatter ved navn Mark Manson sier: Vi vet ikke hvordan vi skal snakke til fremmede.

Bokens temaer er høyaktuelle i dag i hele verden.

Malcolm Gladwell omtaler rasediskriminering i USA ved konfrontasjoner mellom politi og fargede personer. Budskapet er at politi og offer ikke forstår hverandre. Han mener vi må gå inn i oss selv å tenke nøye igjennom hvordan vi møter fremmede.

Metoo blir omtalt og han legger frem forskningsrapporter om hvordan unge menn og kvinner opplever tilnærmelser når de er beruset. Dette er oppsiktsvekkende analyser. I slike situasjoner tror den mannlige part at de har gjensidig forståelse av møtet, noe kvinner i stor grad ikke er enig i.

I USA tar 40 000 mennesker livet av seg selv hvert år. 10 000 mennesker dør på grunn av gjeldende våpenlov. Mange av disse liv kunne vært spart om vi snakket sammen og fjernet muligheten for at selvmord kan gjennomføres. Det viser seg at utsettelse av en slik situasjon kan få kandidaten på bedre tanker.

På grunn av vår elendige evne til å snakke med fremmede konkluderer Gladwell med at algoritmer er mer korrekt i analytiske vurderinger i forbindelse med straffeutmåling og ansettelser. Sikkert korrekt, men er det slik verden har blitt?

En flott bok som har gitt meg nye innspill i forhold til å møte fremmede mennesker.

Les boken og forsøk å analysere selv. Anbefaler boken til alle med leselyst.

 

Legg igjen en kommentar